Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Δώδεκα νέα υδροηλεκτρικά κατά μήκος του Αξιού στην ΠΓΔΜ

Δημοσίευση: εφημερίδα Журнал, 11 Απρ. 2011

Δώδεκα νέα υδροηλεκτρικά εργοστάσια θα κατασκευαστούν κατά μήκος του Αξιού ποταμού, από την πόλη των Σκοπίων μέχρι τα ελληνικά σύνορα, σε ένα μήκος 200 χιλιομέτρων.

Η εκτιμώμενη αξία του έργου, που φέρει την ονομασία ‘Βαρντάρσκα Ντόλινα»/ ‘Κοιλάδα Αξιού’, θα φθάσει το 1, 5 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση της πΓΔΜ προβλέπεται να υπογράψει σχετικό μνημόνιο συμφωνίας με την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας και της Διεθνούς εταιρείας Ύδρευσης και Ενέργειας , κινεζικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση της πΓΔΜ θα συμμετάσχει σε ποσοστό 15% και το υπόλοιπο 85% θα διατεθεί από την Κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς θα είναι από 300 έως 350 μεγαβατώρες και η μέση ετήσια παραγωγή θα από 100 έως 140 γιγαβατώρες. Επίσης, το έργο θα δημιουργήσει άμεσα 3.000 θέσεων εργασίας και εμμέσως 20.000 θέσεις και θα αποφέρει περί τα 100 εκατομμύρια ετησίως.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων, Βλαντιμίρ Πεσέφσκι, δήλωσε ότι γίνονται οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για την υλοποίηση του έργου «Κοιλάδα του Αξιού».

«Θα γίνει καταρχάς μελέτη σκοπιμότητας κατά τους επόμενους 12 με 18 μήνες, ώστε να αξιολογηθούν οι επιδόσεις του έργου. Συνολικά το έργο θα υλοποιηθεί σε 10 με 15 χρόνια και το συνολικό κόστος θα φθάσει περίπου το 1,5 δισ. ευρώ», δήλωσε ο Πεσέφσκι.

Ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στα Σκόπια, Τσίου Γι Μιν, δήλωσε ότι το πρόγραμμα προβλέπει , την αποπεράτωση των υδροηλεκτρικών σταθμών μέσα σε μια δεκαπενταετία, θα εργαστούν για αυτό, εξειδικευμένοι κινέζοι και ότι το έργο αυτό, θα σταθεροποιήσει την ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα και θα βοηθήσει συγχρόνως και άλλους τομείς της οικονομίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: