Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2007

Ημερίδα για την τουριστική αξιοποίηση των ορυζώνων

Ενημερωτική εκδήλωση για την ανάπτυξη και την τουριστική προβολή των «Περιοχών του Νερού» της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθείτη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007, στις 10 π.μ., στο Κλειστό Γυμναστήριο Χαλάστρας. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα και με την υποστήριξη των δήμων Χαλάστρας, Αξιού και Εχεδώρου. Έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων σχετικά με τις αναπτυξιακές δυνατότητες της «Περιοχής του νερού» της Θεσσαλονίκης, η οποία χωροθετείται εντός των ορίων των δήμων Αξιού, Εχεδώρου και Χαλάστρας και περιλαμβάνει το Δέλτα του ποταμού Αξιού.
Στην εκδήλωση θα παραστεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός, ενώ αναμένεται επιβεβαίωση από τον υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστο Φώλια.
Το ΕΒΕΘ διοργανώνει την εκδήλωση με την ευκαιρία του έργου «Terres d’ Eau» (περιοχές του νερού), στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INTERREG IIIB MEDOCC. Στο εταιρικό σχήμα του έργου συμμετέχουν επίσης:
-το Εμπορικό, Βιομηχανικό, Χειροτεχνικό και Αγροτικό Επιμελητήριο της Νοβάρα (Ιταλία), ως επικεφαλής εταίρος,
-ο Δήμος της Νοβάρα,
-το Εμπορικό, Βιομηχανικό, Χειροτεχνικό και Αγροτικό Επιμελητήριο του Βερτσέλι (Ιταλία)
-η Επαρχιακή Αυτοδιοίκηση του Βερτσέλι,
-το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της περιοχής Pays d’ Arles (Γαλλία) και
- το Εμπορικό, Βιομηχανικό και Ναυτικό Επιμελητήριο της Σεβίλλης (Ισπανία).

Στόχος η τουριστική αξιοποίηση των περιοχών του ρυζιού
Στόχος του έργου «Terres d’ Eau» είναι να συμβάλει στην τουριστική αξιοποίηση των περιοχών της Θεσσαλονίκης οι οποίες ακτηρίζονται από την καλλιέργεια του ρυζιού, μέσω της ανάδειξης των ιδιαίτερων περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και αρχιτεκτονικών στοιχείων τους. Ακόμη, επιδιώκεται η προβολή των χαρακτηριστικών τοπικών προϊόντων τους και κυρίως του ίδιου του ρυζιού. Για το σκοπό αυτό, έχει εκπονηθεί marketing plan για την προώθηση των «Περιοχών του νερού», ενώ είναι σε εξέλιξη η δημιουργία σχετικών δικτυακών τόπων, καθώς και ενός κοινού portal, η υλοποίηση πιλοτικών σχεδίων για την τουριστική τους αξιοποίηση, δράσεις κατάρτισης - ευαισθητοποίησης των tour operators της κάθε περιοχής κλπ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
«ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΡΥΖΙΟΥ: ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»
Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007
ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΣΤΡΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
9:30- 10:00: Προσέλευση συμμετεχόντων, προσφορά καφέ
10:00- 10:30: Χαιρετισμοί
- Μαίρη Χατζάκου, Γενική Γραμματέας ΕΒΕΘ
- Θεμιστοκλής Κουϊμτζής, Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα
- Γρηγόρης Ουζούνης, Δήμαρχος Χαλάστρας
- Νικόλαος Γιουτίκας, Δήμαρχος Αξιού
- Γεώργιος Αρβανιτίδης, Δήμαρχος Εχεδώρου
- Χρήστος Φώλιας, Υπουργός Ανάπτυξης *
- Αλέξανδρος Κοντός, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

10:30 – 10:50: «Το έργο Terres d´ Eau – Marketing plan για την ανάπτυξη και προβολή των ‘’περιοχών του νερού’’ της Θεσσαλονίκης », Αντώνης Μπούμπουλας, Προϊστάμενος Τμήματος Μελετών και Έρευνας ΕΒΕΘ
10:50 – 11:10: «Σχέδιο τουριστικής αξιοποίησης περιοχών Novara και Vercelli Ιταλίας», Dott. Roberto Baraggioli, Σύμβουλος Μarketing Επιμελητηρίων Novara και Vercelli Ιταλίας
11:10 – 11:30: «Ο ρόλος του Φορέα Διαχείρισης στην προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα», Στέλλα Βαρελτζίδου, επιστημονική υπεύθυνη του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία – Αλιάκμονα.

11:30 – 11:50 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΚΑΦΕΣ
11:50 – 12:10: «Προϊόντα προστατευόμενης περιοχής, τοπική ταυτότητα και προστασία του περιβάλλοντος: η πρωτοβουλία της Πρέσπας», Γιάννης Χαρδαλούπας, Εκπρόσωπος Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών - Συντονιστής Προγράμματος WWF International, “One Europe, more nature’’.
12:10 – 12:30: «Χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την ενίσχυση του αγροτουρισμού στην περιοχή Δέλτα Αξιού - Εκβολές Γαλλικού, στο πλαίσιο της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου – Προσέγγιση LEADER», Βασίλης Παπαβασιλείου, Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακής Εταιρείας Θεσσαλονίκης ΑΕ.
12:30 – 13:00: Παρεμβάσεις – συζήτηση
* Αναμένεται επιβεβαίωση

Δεν υπάρχουν σχόλια: