Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2007

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ: Εγένετο «Ομάδα Φύσης Δέλτα»


Στην έδρα του Φορέα στη Χαλάστρα


Από την εξόρμηση των εθελοντών στις όχθες του Αξιού


Συνάντηση με τα άγρια άλογα του Αξιού

Η δημιουργία της εθελοντικής ομάδας φýσης «Δέλτα», για την προστασία και ανάδειξη της περιοχής Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα – Γαλλικού και Αλυκής Κίτρους είναι πια γεγονός, καθώς την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου έγινε στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης, στη Χαλάστρα, η πρώτη συνάντηση εθελοντών. Παρά το τσουχτερό κρύο παραβρέθηκαν στη Χαλάστρα περίπου δεκαπέντε άτομα, οι περισσότεροι ήδη εθελοντές στο ΕΚΠΑΖ (Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων) και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Στόχος της πρώτης αυτής συνάντησης ήταν να δημιουργηθεί μία «βάση» εθελοντών οι οποίοι θα μπορούν να συνεισφέρουν -για παράδειγμα- στην καταγραφή απειλών, στην καταγγελία παρανομιών, στην καταγραφή πουλιών ή στη μελέτη άλλων ειδών. Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες για συμμετοχή στο πρόγραμμα μελέτης των άγριων αλόγων της περιοχής, τα οποία και συναντήσαμε κατά την εξόρμησή μας στις όχθες του Αξιού.
Με νονό το Φιλώτα Πάσιο από το ΕΚΠΑΖ, η ομάδα ονομάστηκε «Ομάδα Φύσης Δέλτα». Το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι μια προσπάθεια για «άνοιγμα» στις τοπικές κοινωνίες. Η προστατευόμενη περιοχή εκτείνεται σε μία πολύ μεγάλη έκταση -περίπου 320 τ.χλμ.- και έτσι η συμμετοχή εθελοντών για τη προστασία της είναι περισσότερο από αναγκαία. Σημειώνεται ότι οι συνήθεις απειλές για την περιοχή είναι τα παράνομα μπαζώματα, η λαθροθηρία, η ρύπανση των υγροτόπων από βιοτεχνικές μονάδες.
Όσοι ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν στην προσπάθεια για την προστασία της περιοχής μπορούν να επικοινωνήσουν με το Φορέα Διαχείρισης στο τηλ. 2310 794811 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση axiospress@otenet.gr.

1 σχόλιο:

windyals είπε...

Καλή αρχή να' χουμε. Εμπρός Ομαδά Φύσης Δέλτα ..!