Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2007

Ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τις οικοξεναγήσεις σχολείων στο Δέλτα Αξιού – Λουδία - ΑλιάκμοναΕνημερωτική συνάντηση με τους υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των νομών Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Πιερίας πραγματοποιήθηκε εντός του Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, προκειμένου να ενημερωθούν για τις δυνατότητες επισκέψεων των σχολείων στην προστατευόμενη περιοχή ευθύνης του Φορέα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπεύθυνοι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των νομών Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, τόσο της α΄βάθμιας όσο και της β΄βάθμιας εκπαίδευσης.
Οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τις δράσεις το Φορέα Διαχείρισης, αλλά και για τις ξεναγήσεις - διαδρομές που μπορούν να πραγματοποιούν τα σχολεία και οι περιβαλλοντικές ομάδες τους στην προστατευόμενη περιοχή. Πρόκειται για μία περιοχή που εκτείνεται σε 320 τ. χλμ. και σε τρεις νομούς (Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας), η οποία ένα από τα πιο σημαντικά υγροτοπικά συστήματα της Ελλάδας.

Προτεινόμενες διαδρομές
Οι βασικές προτεινόμενες διαδρομές για οικοξεναγήσεις είναι οι εξής:
- Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου - εκβολές Γαλλικού ποταμού. Στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου η παρατήρηση της παρυδάτιας και υδρόβιας ορνιθοπανίδας είναι άμεση, καθώς αποτελεί χώρο τροφοληψίας πολλών ειδών πουλιών. Πολλά από τα είδη αυτά μπορούν να παρατηρηθούν και με γυμνό μάτι. Η διαδρομή είναι εύκολη, διαρκεί περίπου 1.30 με 2 ώρες και μπορεί να πραγματοποιηθεί με λεωφορείο.
- Δέλτα ποταμού Αξιού. Στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού Αξιού, οι εμπειρίες που προσφέρονται είναι πολλαπλές ανάλογα με την εποχή του έτους. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορούμε να παρατηρήσουμε αρπακτικά πουλιά που αναζητούν την τροφή τους σε χαμηλό ύψος. Την άνοιξη, μέσα στους πλημμυρισμένους ορυζώνες απαντώνται πολλά είδη ορνιθοπανίδας. Ο βαθμός δυσκολίας της διαδρομής είναι μέτριος, διαρκεί γύρω 2 με 3 ώρες και μπορεί να πραγματοποιηθεί με λεωφορείο.
- Υγρότοπος Νέας Αγαθούπολης. Στην περιοχή της Νέας Αγαθούπολης η ξενάγηση ξεκινά από το θεματικό περίπτερο, με παρουσίαση σχετική με την προστατευόμενη περιοχή, με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων. Στη συνέχεια, από το παρατηρητήριο του υγροτόπου οι μαθητές μπορούν να παρατηρήσουν με εξοπλισμό του Φορέα Διαχείρισης πουλιά που τρέφονται, φωλιάζουν και κουρνιάζουν εκεί. Από το παρατηρητήριο ξεκινάει μία ξενάγηση διάρκειας περίπου δύο ωρών, σε εύκολη διαδρομή.

Ο Φορέας Διαχείρισης αναλαμβάνει την ξενάγηση των μαθητών από εξειδικευμένους ξεναγούς, κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 2310 794811.

Δεν υπάρχουν σχόλια: