Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008
ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ: Κρίσιμη παράμετρος για τη διατήρηση της φύσης
Πολύ σημαντική μπορεί να είναι η συμβολή του οικοτουρισμού στην προσπάθεια προστασίας και διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας, και γι αυτό οι αρμόδιοι φορείς καλούνται να αναπτύξουν δράσεις και να συνεργαστούν με τις τοπικές κοινωνίες στην κατεύθυνση αυτή. Τα παραπάνω τονίστηκαν στη διάρκεια της ημερίδας με τίτλο «Οικοτουρισμός στις Προστατευόμενες Περιοχές» που πραγματοποίησε το Σάββατο 1 Νοεμβρίου ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της έκθεσης τουρισμού Philoxenia.
Στην ημερίδα, παρουσιάστηκε μεταξύ των άλλων η εμπειρία από την ανάπτυξη οικοτουριστικών δράσεων. Ο ιδρυτής του Πάρκου Τήλου, Κωνσταντίνος Μεντζελόπουλος, ανέφερε ότι η δημιουργία του Πάρκου Τήλου έχει προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες στο μικρό αυτό νησί των Δωδεκανήσων, ενώ τόνισε παράλληλα ότι για την επιτυχία τέτοιων εγχειρημάτων χρειάζεται οπωσδήποτε η συναίνεση και η συνεργασία της τοπικής κοινωνίας. Από τον γειτονικό στη Θεσσαλονίκη υγρότοπο της Κερκίνης, ο κ.Γιάννης Ρέκλος παρουσίασε την εμπειρία του από την ανάπτυξη της επιχείρησης «Οικοπεριηγητής». Στην αρχή της προσπάθειάς του, το 1993, όπως είπε, οι ντόπιοι τον αντιμετώπιζαν περίπου ως τον «τρελό του χωριού», θεωρώντας το εγχείρημά του ουτοπικό. Σήμερα, ο ίδιος έχει αναπτύξει μία κάθετη οικοτουριστική μονάδα με 20 δωμάτια, 20 κανό, 70 ποδήλατα, ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί και ένας σημαντικός αριθμός και άλλων οικοτουριστικών μονάδων που είναι όλες, όπως τόνισε, «αρκετά βιώσιμες».
Η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, όπως το ρύζι και τα μύδια, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικούς άξονες στην προσπάθεια για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού στην περιοχή του Δέλτα Αξιού, ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Φώτης Κιλιπίρης, ο οποίος παρουσίασε την εμπειρία του πιλοτικού έργου Terres d’ Eau, το οποίο είχε ως στόχο την τουριστική ανάδειξη των λεγόμενων «περιοχών του νερού» (των ορυζώνων) της νότιας Ευρώπης. Η περιοχή του νερού της Ελλάδας είναι η πεδιάδα του Αξιού, όπου παράγεται το 80% του ελληνικού ρυζιού.
Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη του οικοτουρισμού χρειάζεται σύνεση τόσο ως προς τη δημιουργία υποδομών, όσο και ως προς τη φέρουσα ικανότητα και διαχείριση των επισκεπτών, τόνισε η βιολόγος και επιστημονική υπεύθυνη του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, Στέλλα Βαρελτζίδου. Στην ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το κοινοτικό πρόγραμμα INTERREG IIA, στο πλαίσιο του έργου «Axios Ecotour: προώθηση του οικοτουρισμού, προστασία και ανάδειξη των πολιτιστικών πόρων της περιοχής του Αξιού», μίλησε ακόμη ο Βασίλης Παπαβασιλείου, Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακή Θεσσσαλονίκης, ο Γιώργος Ευθυμίου, Καθηγητής Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο ΤΕΙ Καρδίτσας, καθώς και ο Βαγγέλης Παππάς, εκπρόσωπος της ΟΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΑΕ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου