Δεκαπέντε πουλιά που τους τελευταίους μήνες δέχτηκαν την περιποίηση των ανθρώπων του Ελληνική Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) στην Αίγινα ταξίδεψαν μέχρι τη Χαλάστρα και απελευθερώθηκαν στις 12 Νοεμβρίου στο Δέλτα του Αξιού, με τη συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης. Τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής Θεσσαλονίκης, που εκείνη τη μέρα είχαν έρθει για ξενάγηση στο Δέλτα του Αξιού, συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό στην απελευθέρωση και είδαν να πετούν ελεύθερα τέσσερις γερακίνες, πέντε βραχοκιρκίνεζα, πέντε κουκουβάγιες αλλά και μία νεροκοτσέλα που έτρεξε βιαστική να κρυφτεί πίσω από τον πιο κοντινό θάμνο.
70 γερακίνες από σφαίρες
Μαζί με αυτά τα ευχάριστα νέα οι άνθρωποι του ΕΚΠΑΖ γνωστοποίησαν και κάποια δυσάρεστα στοιχεία σχετικά με την κυνηγητική δραστηριότητα και τα πουλιά που πυροβολούνται παρόλο που δεν αποτελούν θηράματα. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΕΚΠΑΖ Παύλος Μπήτρος, από τα 190 πουλιά διάφορων ειδών που χρειάστηκαν από τις αρχές του 2008 την περίθαλψη του κέντρου, περίπου τα 70 έφεραν τραύματα από σφαίρες και ήταν όλα γερακίνες. Οι γερακίνες γίνονται εύκολος στόχος λαθροκυνηγών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα πουλιά πετούν αργά και χαμηλά στην αναζήτηση της τροφής τους. «Ο αριθμός των πουλιών που φτάνουν στο κέντρο και χρειάζονται φροντίδα συνήθως αυξάνεται από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου και κατά τη διάρκειά της, γιατί υπάρχουν πολλοί, είτε ασυνείδητοι, είτε λαθροθήρες, οι οποίοι δεν διστάζουν να πυροβολήσουν για το κέφι τους», είπε ο κ. Μπήτρος.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού Λουδία – Αλιάκμονα, Θεμιστοκλής Κουϊμτζής, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Φορέα να απαγορευτεί το κυνήγι στην περιοχή του Περιβαλλοντικού Πάρκου Καλοχωρίου, η οποία είναι Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά (ΖΕΠ), προστατεύεται δηλαδή από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και από τη Συνθήκη Ραμσάρ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου