Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008
Ημερίδα για τους αλιείς και μυδοκαλλιεργητές στις 12 Δεκεμβρίου
Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για προώθηση της αειφορικής χρήσης και διαχείρισης του φυσικού πλούτου του Θερμαϊκού κόλπου, διοργανώνουμε εσπερίδα με θέμα: «Οικολογικές συνθήκες και παραγωγικότητα στην παράκτια ζώνη του δυτικού Θερμαϊκού κόλπου», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου, στις 18:00 μ.μ. στο Μυγδώνειο Αθλητικό Κέντρο του δήμου Χαλάστρας
Η εκδήλωση αυτή θα έχει ως στόχους:
• Να προταθούν μέτρα και ενέργειες για την βελτίωση της ποιότητας των νερών
• Να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες του Θερμαϊκού
• Να επισημανθεί η οικολογική αξία του Θερμαϊκού
• Να προταθούν λύσεις για αειφορική χρήση των φυσικών πόρων του Θερμαϊκού και για την ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών συμβατών με το περιβάλλον και την παραγωγικότητα του)
• Να γίνει ενημέρωση για την πορεία ίδρυσης και λειτουργίας της ΠΟΑΥ και του θέματος αδειοδότησης των οστρακοκαλλιεργειών
Οι ομιλητές της ημερίδας θα είναι: Απόστολος Γιάντσης, βιολόγος – ιχθυολόγος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Καρανάσιος, Κτηνίατρος, Προϊστάμενος τμήματος Αλιευμάτων της Κτηνιατρικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, Καλλιόπη Πάγκου, Βιολόγος – Ερευνήτρια ΕΛΚΕΘΕ, Γεώργιος Φώτης, Ομότιμος Καθηγητής Ιχθυολογίας ΑΠΘ, Δημήτριος Κακανάς, Πρόεδρος οστρακοπαραγωγικού συνεταιρισμού Χαλάστρας
Ο πράσινος παπαγάλος δραπέτευσε στη Νέα Αγαθούπολη
Τον Μάιο του 2008 παρατηρήθηκε στη Νέα Αγαθούπολη ένα νέο είδος για την προστατευόμενη περιοχή, ο Πράσινος Παπαγάλος Psittacula krameri. Πρόκειται για τον γνωστό μας πράσινο παπαγάλο που είναι πια ένα αρκετά συνηθισμένο «ζώο συντροφιάς» στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Τα τελευταία όμως 15 χρόνια πράσινοι παπαγάλοι έχουν ξεφύγει από τα κλουβιά κι έχουν αρχίσει όχι μόνο να επιβιώνουν στην φύση, αλλά και να φωλιάζουν και να σχηματίζουν μικρούς πληθυσμούς. Σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας αλλά και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μπορεί κανείς να δει πράσινους παπαγάλους να πετάνε ελεύθεροι. Μπορεί ακόμη να τους καταλάβει από την πολύ χαρακτηριστική διαπεραστική φωνή τους.
Μέχρι σήμερα οι πράσινοι παπαγάλοι, που είναι ένα είδος που προέρχεται από τα τροπικά δάση της νότιας Ασίας και της υποσαχάριας Αφρικής, έδειχναν μια προτίμηση στις αστικές περιοχές της χώρας. Η παρατήρηση της Νέας Αγαθούπολης, χωρίς όμως να έχουμε σιγουρευτεί ότι ο πράσινος παπαγάλος φώλιασε εκεί την άνοιξη του 2008, δείχνει ότι τα πουλιά αυτά διασπείρονται πια μακριά από τις πόλεις, αναζητώντας κατάλληλο βιότοπο για να εγκατασταθούν.
Περισσότερες πληροφορίες για τους πράσινους παπαγάλους: http://rarities.ornithologiki.gr/gr/eaop/psittacula.htm
Φωτογραφία: Δημήτρης Βαβύλης
ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ: Κρίσιμη παράμετρος για τη διατήρηση της φύσης
Πολύ σημαντική μπορεί να είναι η συμβολή του οικοτουρισμού στην προσπάθεια προστασίας και διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας, και γι αυτό οι αρμόδιοι φορείς καλούνται να αναπτύξουν δράσεις και να συνεργαστούν με τις τοπικές κοινωνίες στην κατεύθυνση αυτή. Τα παραπάνω τονίστηκαν στη διάρκεια της ημερίδας με τίτλο «Οικοτουρισμός στις Προστατευόμενες Περιοχές» που πραγματοποίησε το Σάββατο 1 Νοεμβρίου ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της έκθεσης τουρισμού Philoxenia.
Στην ημερίδα, παρουσιάστηκε μεταξύ των άλλων η εμπειρία από την ανάπτυξη οικοτουριστικών δράσεων. Ο ιδρυτής του Πάρκου Τήλου, Κωνσταντίνος Μεντζελόπουλος, ανέφερε ότι η δημιουργία του Πάρκου Τήλου έχει προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες στο μικρό αυτό νησί των Δωδεκανήσων, ενώ τόνισε παράλληλα ότι για την επιτυχία τέτοιων εγχειρημάτων χρειάζεται οπωσδήποτε η συναίνεση και η συνεργασία της τοπικής κοινωνίας. Από τον γειτονικό στη Θεσσαλονίκη υγρότοπο της Κερκίνης, ο κ.Γιάννης Ρέκλος παρουσίασε την εμπειρία του από την ανάπτυξη της επιχείρησης «Οικοπεριηγητής». Στην αρχή της προσπάθειάς του, το 1993, όπως είπε, οι ντόπιοι τον αντιμετώπιζαν περίπου ως τον «τρελό του χωριού», θεωρώντας το εγχείρημά του ουτοπικό. Σήμερα, ο ίδιος έχει αναπτύξει μία κάθετη οικοτουριστική μονάδα με 20 δωμάτια, 20 κανό, 70 ποδήλατα, ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί και ένας σημαντικός αριθμός και άλλων οικοτουριστικών μονάδων που είναι όλες, όπως τόνισε, «αρκετά βιώσιμες».
Η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, όπως το ρύζι και τα μύδια, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικούς άξονες στην προσπάθεια για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού στην περιοχή του Δέλτα Αξιού, ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Φώτης Κιλιπίρης, ο οποίος παρουσίασε την εμπειρία του πιλοτικού έργου Terres d’ Eau, το οποίο είχε ως στόχο την τουριστική ανάδειξη των λεγόμενων «περιοχών του νερού» (των ορυζώνων) της νότιας Ευρώπης. Η περιοχή του νερού της Ελλάδας είναι η πεδιάδα του Αξιού, όπου παράγεται το 80% του ελληνικού ρυζιού.
Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη του οικοτουρισμού χρειάζεται σύνεση τόσο ως προς τη δημιουργία υποδομών, όσο και ως προς τη φέρουσα ικανότητα και διαχείριση των επισκεπτών, τόνισε η βιολόγος και επιστημονική υπεύθυνη του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, Στέλλα Βαρελτζίδου. Στην ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το κοινοτικό πρόγραμμα INTERREG IIA, στο πλαίσιο του έργου «Axios Ecotour: προώθηση του οικοτουρισμού, προστασία και ανάδειξη των πολιτιστικών πόρων της περιοχής του Αξιού», μίλησε ακόμη ο Βασίλης Παπαβασιλείου, Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακή Θεσσσαλονίκης, ο Γιώργος Ευθυμίου, Καθηγητής Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο ΤΕΙ Καρδίτσας, καθώς και ο Βαγγέλης Παππάς, εκπρόσωπος της ΟΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΑΕ.
Συμμετοχή τριών φορέων διαχείρισης στη Philoxenia
Κοινή «εμφάνιση» πραγματοποίησαν οι τρεις Φορείς Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, Λίμνης Κερκίνης, καθώς και Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών, στην φετινή έκθεση τουρισμού Philoxenia (30 Οκτωβρίου – 2 Νοεμβρίου), δράττοντας την ευκαιρία αυτή για να προωθήσουν τις περιοχές ευθύνης τους. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η έκθεση Philoxenia είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τους λάτρεις των ταξιδιών και όσους θέλουν να ανακαλύπτουν νέους προορισμούς. Εκατοντάδες επισκέπτες πέρασαν από το σταντ των τριών φορέων στο περίπτερο 16, πήραν αφίσες και φυλλάδια από τις τρεις περιοχές, ενώ κάποιοι από αυτούς έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ενημερωθούν για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά και για τις δυνατότητες αποδράσεων που προσφέρουν οι τρεις περιοχές.
ΈΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: «Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα: ένας άγνωστος θησαυρός»
Η έκθεση στα Λουτρά «Παράδεισος» ήταν το αποτέλεσμα του φωτογραφικού διαγωνισμό που προκήρυξε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και περιλάμβανε τις φωτογραφίες 35 φωτογράφων.
Ευχαριστούμε την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για την παραχώρηση του Μνημείου Λουτρά Παράδεισος. Ευχαριστούμε θερμά τους φωτογράφους που πήραν μέρος στο διαγωνισμό, καθώς και το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για την αναντικατάστατη συνεισφορά του στη διοργάνωση.
Απελευθέρωση πουλιών στο Δέλτα
Δεκαπέντε πουλιά που τους τελευταίους μήνες δέχτηκαν την περιποίηση των ανθρώπων του Ελληνική Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) στην Αίγινα ταξίδεψαν μέχρι τη Χαλάστρα και απελευθερώθηκαν στις 12 Νοεμβρίου στο Δέλτα του Αξιού, με τη συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης. Τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής Θεσσαλονίκης, που εκείνη τη μέρα είχαν έρθει για ξενάγηση στο Δέλτα του Αξιού, συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό στην απελευθέρωση και είδαν να πετούν ελεύθερα τέσσερις γερακίνες, πέντε βραχοκιρκίνεζα, πέντε κουκουβάγιες αλλά και μία νεροκοτσέλα που έτρεξε βιαστική να κρυφτεί πίσω από τον πιο κοντινό θάμνο.
70 γερακίνες από σφαίρες
Μαζί με αυτά τα ευχάριστα νέα οι άνθρωποι του ΕΚΠΑΖ γνωστοποίησαν και κάποια δυσάρεστα στοιχεία σχετικά με την κυνηγητική δραστηριότητα και τα πουλιά που πυροβολούνται παρόλο που δεν αποτελούν θηράματα. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΕΚΠΑΖ Παύλος Μπήτρος, από τα 190 πουλιά διάφορων ειδών που χρειάστηκαν από τις αρχές του 2008 την περίθαλψη του κέντρου, περίπου τα 70 έφεραν τραύματα από σφαίρες και ήταν όλα γερακίνες. Οι γερακίνες γίνονται εύκολος στόχος λαθροκυνηγών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα πουλιά πετούν αργά και χαμηλά στην αναζήτηση της τροφής τους. «Ο αριθμός των πουλιών που φτάνουν στο κέντρο και χρειάζονται φροντίδα συνήθως αυξάνεται από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου και κατά τη διάρκειά της, γιατί υπάρχουν πολλοί, είτε ασυνείδητοι, είτε λαθροθήρες, οι οποίοι δεν διστάζουν να πυροβολήσουν για το κέφι τους», είπε ο κ. Μπήτρος.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού Λουδία – Αλιάκμονα, Θεμιστοκλής Κουϊμτζής, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Φορέα να απαγορευτεί το κυνήγι στην περιοχή του Περιβαλλοντικού Πάρκου Καλοχωρίου, η οποία είναι Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά (ΖΕΠ), προστατεύεται δηλαδή από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και από τη Συνθήκη Ραμσάρ.