Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011

Βανδαλισμοί στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Γαλλικού Ποταμού


Αντικείμενο βανδαλισμού έγινε τις προηγούμενες ημέρες το Περιβαλλοντικό Πάρκο Γαλλικού Ποταμού, καθώς άγνωστοι «έγδυσαν» από τη ξυλεία του το ένα από τα δύο παρατηρητήρια του Πάρκου, καθιστώντας το επικίνδυνο για τους επισκέπτες. Τα ξύλα που αφαιρέθηκαν δεν απομακρύνθηκαν από το παρατηρητήριο, άρα η εγκληματική αυτή ενέργεια δεν συνδέεται με την ανάγκη εξεύρεσης ξυλείας για καύση. Κατά πάσα πιθανότητα αποτελεί αποτέλεσμα εκδικητικής μανίας από ανθρώπους που ενοχλούνται από το καθεστώς προστασίας της φυσικής αυτής περιοχής και οι οποίοι επιθυμούν να πραγματοποιούν ανεξέλεγκτα τις παράνομες δραστηριότητές τους.

Το Περιβαλλοντικό Πάρκο Γαλλικού Ποταμού δημιουργήθηκε πριν περίπου τέσσερα χρόνια από το Δήμο Εχεδώρου, με χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg. Έκτοτε παραδόθηκε στο έλεος του χρόνου, αφού δεν πραγματοποιήθηκε καμία εργασία συντήρησης, παρότι βρίσκεται σε μία περιοχή με εξαιρετική φυσική ομορφιά, η οποία φιλοξενεί σπάνια και προστατευόμενα είδη. Μάλιστα, ο Φορέας Διαχείρισης πραγματοποιεί εντός του Πάρκου ξεναγήσεις σχολείων και ομάδων, καθώς είναι μία περιοχή πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη που προσφέρεται για αναψυχή και περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Σε μία προσπάθεια εξωραϊσμού του πάρκου, ο Φορέας Διαχείρισης σε συνεργασία με το Δήμο Δέλτα πραγματοποίησαν εντός του Μαρτίου, φέτος, δράση εθελοντικού καθαρισμού, κατά την οποία ενεργοποιήθηκαν περισσότεροι από 400 εθελοντές και κατάφεραν να αλλάξουν την όψη της περιοχής, αφαιρώντας δεκάδες σακούλες πλαστικών και σκουπιδιών και δημιουργώντας προϋποθέσεις για περαιτέρω αναβάθμιση του Πάρκου και αύξηση της επισκεψιμότητάς του. Η καταστροφή του παρατηρητηρίου προσβάλει όλους αυτούς τους ανθρώπους που δούλεψαν εθελοντικά για το Πάρκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: