Τετάρτη, 4 Μαΐου 2011

142 πουλιά δακτυλιώθηκαν φέτος στη Νέα Αγαθούπολη


Μπορεί ο καιρός να μην βοήθησε, αλλά οι δακτυλιωτές του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών ήταν και φέτος στη θέση τους, στο παρατηρητήριο της Νέας Αγαθούπολης, όπου για πέμπτη χρονιά προχώρησαν σε δακτυλιώσεις πουλιών.

Στο διάστημα από τις 16 ως τις 21 Απριλίου δακτυλιώθηκαν συνολικά 142 πουλιά από 22 διαφορετικά είδη. Τα δίχτυα αλλά και άλλοι τύποι παγίδων στήθηκαν σε καλαμώνες, στην ακτή της θάλασσας, σε θάμνους και σε περιοχές με αραιά δένδρα.

Πολυπληθέστερα είδη ήταν το Χελιδόνι και η Σχοινοποταμίδα ενώ πιάστηκαν για πρώτη φορά στην περιοχή ένας Βαλτότρυγγας, μια Μικροπουλάδα, μια Στικτοπουλάδα, μια Ψαθοποταμίδα κι ένας Μελωδοτσιροβάκος. Επίσης, ξαναπιάστηκαν στα δίχτυα μας ένα Ψευταιδόνι κι ένα Σπουργίτι που δακτυλιώθηκαν το 2010, στην ίδια περιοχή.

Η δακτυλίωση αποτελεί μια παλιά επιστημονική μέθοδο για τη μελέτη των άγριων πουλιών. Είναι διαδεδομένη στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται όλο και περισσότερο.

Στη Νέα Αγαθούπολη η δακτυλίωση οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών με τη συμβολή του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα που παραχώρησε το παρατηρητήριο πουλιών, το οποίο λειτούργησε ως σταθμός δακτυλίωσης.

Στη φετινή δακτυλιωτική εξόρμηση συμμετείχαν συνολικά πέντε δακτυλιωτές και εκπαιδεύτηκαν δύο επιπλέον άτομα. «Πολύτιμη ήταν η συνεισφορά στελεχών του Φορέα διαχείρισης, η βοήθεια των οποίων έκανε την εξόρμησή μας ευκολότερη», ανέφερε εκ του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης ο κ. Σάββας Καζαντζίδης.

Πληροφορίες για τη δακτυλίωση πουλιών στην Ελλάδα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών www.hbrc.gr.Δεν υπάρχουν σχόλια: