Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Δέλτα Αξιού



Στo Δέλτα του Αξιού ξεναγήθηκε την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στη συνέχεια συναντήθηκε στη Χαλάστρα με φορείς διαχείρισης προστατευομένων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας (Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, Κερκίνης, Κορώνειας – Βόλβης, Ολύμπου και Πρεσπών)και με εκπροσώπους της κοινωνίας της Χαλάστρας.
«Η επίσκεψη αυτή ήταν μία πολύ σημαντική εμπειρία. Δεν γνώριζα ότι τόσο κοντά στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένας τόσο σημαντικός φυσικός πλούτος, και μάλιστα εύκολα προσβάσιμος. Πρόκειται για ένα μοναδικό περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό απόθεμα πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος», είπε ο κ. Τσίπρας.

Οι Φορείς Διαχείρισης
Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τις θέσεις του κόμματός του σχετικά με τη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, λέγοντας ότι η Πολιτεία θα πρέπει να δει σοβαρά την υπόθεση αυτή, προκειμένου να μην συνεχιστεί η υποβάθμιση των βιοτόπων και η απώλεια της βιοποικιλότητας. Στο πλαίσιο αυτό:
- Τόνισε ότι δεν θα πρέπει να είναι το ‘μακρύ χέρι’ του κράτους στην υλοποίηση της πολιτικής του, αλλά θα πρέπει να έχουν αυτονομία και ανεξαρτησία. Για το λόγο αυτό, τα Διοικητικά Συμβούλια των Φορέων Διαχείρισης θα πρέπει να στελεχώνονται με πρόσωπα ικανά, και όχι με βάση κομματικά συμφέροντα.
- Ζήτησε να επισπευθούν οι διαδικασίες έκδοσης των απαραίτητων νομοθετημάτων για την άμεση θεσμική θωράκιση των προστατευόμενων περιοχών με Προεδρικά Διατάγματα και όχι με ΚΥΑ.
- Ζήτησε να υπάρξει μακροχρόνιος προγραμματισμός και σχεδιασμός, με ορίζοντα τουλάχιστον πενταετίας, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία.
- Ως προς την χρηματοδότηση των Φορέων, τόνισε ότι είναι ανάγκη να εξασφαλιστεί συνεχής και συνεπής χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους, καθώς και μέσω της δημιουργίας του «Πράσινου Ταμείου».
- Ως προς το προσωπικό, είπε ότι θα πρέπει οι φορείς να στελεχωθούν με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ προκειμένου να μην κλείσουν οι φορείς στο τέλος του 2009, και μέχρι να δοθεί μία οριστική λύση, θα πρέπει να υπάρξει άμεση ρύθμιση για την παράταση των συμβάσεων του προσωπικού που εργάζεται σήμερα στους φορείς.
- Τόνισε ότι θα πρέπει να είναι θεσμικά κατοχυρωμένη η συνεργασία των φορέων με τις υπηρεσίες – ειδικά για τις χερσαίες περιοχές με τη δασική υπηρεσία- και να μην χρησιμοποιούνται οι φορείς ως άλλοθι για την ανεπάρκεια των υπηρεσιών ή για την έλλειψη πολιτικής.
- Υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί μία επιτροπή με έμπειρα στελέχη, η οποία θα αναλάβει να υποστηρίζει οριζόντια τους φορείς διαχείρισης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Τέλος, ο κ.Τσίπρας πρόσθεσε ότι οι ίδιοι οι πολίτες οφείλουν να ενεργοποιηθούν για να προστατεύσουν το περιβάλλον, και μέσα από αυτή την οπτική να δημιουργηθούν νέοι όροι ανάπτυξης, φιλικής στο περιβάλλον. «Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό που λέμε πράσινη ανάπτυξη είναι κάτι που μπορεί να ωφελήσει πλατιά τις ανθρώπινες κοινωνίες και όχι να εμποδίσει την πρόοδό τους. Ελπίζουμε η κοινωνία να συνεργαστεί με τους φορείς διαχείρισης για ένα σχεδιασμό που αφορά την προστασία των φυσικών περιοχών, αλλά και τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας», είπε.
Πρόσθεσε επίσης ότι η Πολιτεία θα πρέπει να δώσει ουσιαστικά κίνητρα στους παραγωγούς, ώστε η δραστηριότητά τους να παραμείνει βιώσιμη και μετά το 2012 που σταματούν οι αγροτικές επιδοτήσεις, καθώς «δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο διεκδίκησης η μείωση της έκτασης των προστατευόμενων περιοχών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: