Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

"Σταματήστε το κυνήγι στο Πάρκου" ζητούν τα παιδιά

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται το κυνήγι εντός του Περιβαλλοντικού Πάρκου Καλοχωρίου, παρόλο που η θήρα έχει απαγορευθεί με την ΚΥΑ 19966/2009, κι ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις μαθητών των δημοτικών σχολείων. Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα έχει ενημερώσει την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης και τους τοπικούς κυνηγετικούς συλλόγους για την θεσμοθέτηση του Εθνικού Πάρκου, όπου πλέον απαγορεύεται για τρία χρόνια το κυνήγι –εκτός της Γ’ Ζώνης των καλλιεργούμενων εκτάσεων, ωστόσο, φαίνεται ότι οι κυνηγοί συνεχίζουν απτόητοι να ασκούν το χόμπι τους, προκαλώντας αναστάτωση και φόβο στα παιδιά που ξεναγούνται εντός του Περιβαλλοντικού Πάρκου. Την ίδια στιγμή η περιοχή παραμένει ουσιαστικά αφύλακτη, καθώς δεν έχει διοριστεί θηροφύλακας.

Σκοτωμένα πουλιά στο παρατηρητήριο
Την περασμένη εβδομάδα οι μαθητές της Γ’ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Νέου Ρυσίου βρέθηκαν μπροστά στο αποτρόπαιο θέαμα νεκρών και διαμελισμένων πουλιών στο χαμηλό παρατηρητήριο του Πάρκου, όπου είχαν πάει για παρατήρηση πουλιών, ενώ μέσα στο παρατηρητήριο υπήρχαν αίματα από τη θανάτωση των πουλιών. Αντιμέτωποι με τους κυνηγούς βρέθηκαν και την επόμενη μέρα οι μαθητές του 15ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς, οι οποίοι άκουγαν τις ριπές από τις καραμπίνες να πέφτουν κοντά στις δύο μικρές λίμνες στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού.
Για τα δύο αυτά περιστατικά ο Φορέας Διαχείρισης ενημέρωσε το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης (ΚΟΜΑΘ), τη Δημοτική Αστυνομία Εχεδώρου, καθώς και τα αρμόδια υπουργεία. Σημειώνεται ότι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την ΚΟΜΑΘ, η Ομοσπονδία ενημέρωσε ότι «για τη συγκεκριμένη περιοχή του Γαλλικού η ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ δεν απασχολεί θηροφύλακα», καθότι, αν και έχει γίνει η προκήρυξη για την πλήρωση της κενής θέσης, η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει εγκρίνει την πρόσληψη αυτή.
Έτσι, κατά τη σημερινή ξενάγησή τους στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Γαλλικού Ποταμού (Τρίτη 20 Οκτωβρίου) οι περίπου 60 μαθητές του 105ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης που συμμετείχαν σε αυτή, συνάντησαν και πάλι κυνηγό, από τον οποίο ζητούσαν να αποχωρήσει από τη περιοχή.
«Κάνουμε έκκληση στους κυνηγούς να σεβαστούν την περιβαλλοντική νομοθεσία εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου, όπου εκατοντάδες παιδιά εκπαιδεύονται στην προστασία του περιβάλλοντος και δεν θα πρέπει να αισθάνονται τον παραμικρό φόβο από την παρουσία των κυνηγών», δήλωσε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, ομότ. καθηγητής Θεμιστοκλής Κουιμτζής.




Δεν υπάρχουν σχόλια: