Πέμπτη, 7 Μαΐου 2009

Δακτυλιώσεις πουλιών στην Ν. Αγαθούπολη

του Σάββα Καζαντζίδη, Δρ Βιολογίας, ΕΘΙΑΓΕ - Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών

Μελισσοφάγος

Για τέταρτη συνεχόμενη φορά φέτος πραγματοποιήθηκαν δακτυλιώσεις πουλιών στο παρατηρητήριο της Νέας Αγαθούπολης Πιερίας, από τις 22 μέχρι τις 28 Απριλίου. Η δακτυλίωση των πουλιών αποτελεί μια παλιά επιστημονική μέθοδο για τη μελέτη των άγριων πουλιών. Είναι διαδεδομένη στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια αρχίζει να διαδίδεται όλο και περισσότερο.
Στη Νέα Αγαθούπολη η δακτυλίωση οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών με τη συμβολή του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα. Τα δίχτυα αλλά και άλλοι τύποι παγίδων, στήθηκαν σε καλαμώνες, σε θάμνους και σε περιοχές με αραιά δένδρα. Φέτος δακτυλιώθηκαν συνολικά 393 πουλιά, από 22 διαφορετικά είδη. Πολυπληθέστερα ήταν το σταβλοχελίδονο και το οχθοχελίδονο ενώ πιάστηκαν επίσης μελισσοφάγοι, μικροτσικνιάδες κι ένα γιδοβίζι. Επίσης, επανασυλλήφθηκαν εννέα πουλιά. Από αυτές τις επανασυλλήψεις οι πιο ενδιαφέρουσες ήταν μιας ωχροστριτσίδας κι ενός δενδροσπουργίτη που δακτυλιώθηκαν στην ίδια περιοχή πριν από ένα περίπου έτος, αλλά κι ενός σπιτοσπουργίτη που δακτυλιώθηκε πριν δύο έτη, επίσης στην ίδια περιοχή. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Νέα Αγαθούπολη αποτελεί σταθμό για τα μεταναστευτικά πουλιά και τα προηγούμενα έτη βρέθηκαν ένα τρυγόνι δακτυλιωμένο στην Ιταλία κι ένα καλαμοτσίχλονο δακτυλιωμένο στη Σλοβενία.
Φέτος, πολλοί επισκέπτες του παρατηρητηρίου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να παρακολουθήσουν από κοντά αλλά και να συμμετέχουν για πρώτη φορά στη δακτυλίωση πουλιών. Στη φετινή δακτυλιωτική εξόρμηση συμμετείχαν συνολικά έξι δακτυλιωτές ενώ πολύτιμη ήταν η συνεισφορά των φυλάκων του Φορέα διαχείρισης.
Πληροφορίες για τη δακτυλίωση πουλιών στην Ελλάδα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών www.hbrc.gr.

Τρυγόνι

Γιδοβύζι


Απευλευθέρωση των μελισσοφάγων

Δεν υπάρχουν σχόλια: