Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Κίνδυνος για επιδείνωση του προβλήματος των σκουπιδιών στην προστατευόμενη περιοχή

Σε 84 θέσεις εντός της προστατευόμενης περιοχής Δέλτα Αξιού – Λουδία –Αλιάκμονα γίνεται παράνομη απόρριψη απορριμμάτων, σύμφωνα με την καταγραφή του τμήματος παρακολούθησης του Φορέα Διαχείρισης της περιοχής. Ο όγκος των σκουπιδιών ανέρχεται σε περίπου 18.000 κ.μ. μπάζων και σκουπιδιών, σε περίπου 800 κ.μ. λαμαρινών, αμιάντου και ξύλων, ενώ καταγράφηκαν επίσης περισσότερα από 400 τεμάχια ελαστικών σε χερσαίες θέσεις, πέραν αυτών που είναι βυθισμένα και αθέατα εντός των νερών. Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρθηκαν στην ημερίδα που πραγματοποίησε σήμερα ο Φορέας Διαχείρισης της περιοχής στη Σίνδο, με θέμα «Διαχείριση των απορριμμάτων στην προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα», με την υποστήριξη του Δήμου Εχεδώρου. Όπως είπε η υπεύθυνη παρακολούθηση του Φορέα, Μαρία Παναγιωτοπούλου, πιο επιβαρυμένες είναι οι περιοχές που είναι κοντά στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Για παράδειγμα, η περιοχή του Καλοχωρίου είναι πολύ κοντά στην πόλη και πολύ «βολική» για την απόρριψη των μπάζων και των σκουπιδιών.
Η ανεξέλεγκτη απόρριψη μπαζών και σκουπιδιών στη φύση είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που παρουσιάζονται στο Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα. Παραποτάμια δάση, υγρότοποι, παράκτιες περιοχές, χώροι που παλαιότερα φιλοξενούσαν δραστηριότητες αναψυχής, σήμερα έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους. Εκτός από την αισθητική υποβάθμιση του τοπίου, δημιουργούνται και προβλήματα ρύπανσης των επιφανειακών και υπόγειων νερών, του αέρα και του εδάφους, καθώς και αλλοίωση σπάνιων και ευαίσθητων οικοτόπων.





Ζητείται λύση για τα ογκώδη
Το πρόβλημα της παράνομης απόρριψης σκουπιδιών αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα, καθώς δεν έχει δοθεί ακόμη επαρκείς λύσεις για τη διαχείριση των ογκωδών απορριμμάτων, τη στιγμή που μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να κλείσουν όλες οι παράνομες χωματερές, ενώ ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης δέχεται μόνο οικιακά απορρίμματα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προτάσεις των ιδιωτικών εταιρειών ανακύκλωσης, οι οποίες μπορούν να απορροφήσουν και να ανακυκλώσουν διαφορετικούς τύπους απορριμμάτων. Εκπροσωπώντας την εταιρεία Ανακύκλωση Αδρανών Υλικών, με έδρα τη Γέφυρα, η κ. Δανάη Μάτσικα ανέφερε ότι η εταιρεία, με παραγωγική δυνατότητα 350 τόνους/ώρα, μπορεί να απορροφήσει και να επεξεργαστεί ένα μεγάλο ποσοστό των μπάζων που παράγονται στο νομό Θεσσαλονίκης, τα οποία τώρα απορρίπτονται στην προστατευόμενη περιοχή. Φυσικά, για τη διάθεση των μπαζών υπάρχει αντίτιμο, σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», ωστόσο, όπως είπε, η διαδικασία αυτή μπορεί να αποβεί συμφέρουσα, για παράδειγμα για τους κατασκευαστές κτιρίων, καθώς την ίδια στιγμή από την εταιρεία μπορούν να παραλάβουν ανακυκλωμένα υλικά κατασκευών. «Δεν υπάρχει πια δικαιολογία για την παράνομη ρίψη μπάζων», τόνισε.
Στο πλαίσιο της ημερίδας, ο πρόεδρος του ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ζουρνάς, παρουσίασε το έργο της κατασκευής και λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, καθώς και τα έργα ανάπλασης στη χωματερή των Ταγαράδων.
Εκπροσωπώντας την Ανατολική Αναπτυξιακή, ο κ.Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε ότι είναι ανάγκη να τεθεί το θέμα της διαχείρισης των επικινδύνων, θέμα που ξεπερνά τις αρμοδιότητες των δήμων ή των ΟΤΑ. «Από το 2002 που αδειοδοτήθηκε ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης γνωρίζουμε ότι δεν θα δέχεται τύπους απορριμμάτων όπως επικίνδυνα, επαγγελματικά ή αδρανή. Ωστόσο, ο νομός Θεσσαλονίκης δεν έχει προετοιμαστεί καθόλου για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος». Εξάλλου, τόνισε ότι υπάρχουν εργαλεία για τη διαχείριση όλων των τύπων απορριμμάτων, αρκεί να γίνουν επενδύσεις σε στελέχωση, τεχνολογίες και τυποποίηση.
Ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ, Αβραάμ Καραγιαννίδης, μιλώντας σχετικά με τη βιωσιμότητα των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Ελλάδα, ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι δυστυχώς στη διαχείριση των απορριμμάτων το βέλτιστο από τεχνικής και περιβαλλοντικής άποψης πολλές φορές δεν ταυτίζεται με το βέλτιστο από πολιτικής και κοινωνικής άποψης. Πολλές φορές καλούμαστε να πληρώσουμε για την κατασκευή έργων καθαρά για πολιτικούς λόγους, είπε, και ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα του νομού Χαλκιδικής, όπου κατασκευάζονται πέντε ΧΥΤΑ.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Εχεδώρου, Γιώργος Αρβανιτίδης, ο δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, Αριστείδης Αραμπατζής, ο δήμαρχος Αξιού, Νίκος Γιουτίκας, ο δήμαρχος Χαλάστρας, Γρηγόρης Ουζούνης και ο δήμαρχος Αιγινίου, Βασίλειος Κόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: