Πρόγραμμα καταγραφής του πληθυσμού του λαγόγυρου Spermophilus citellus ξεκίνησε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα σε συνεργασία με το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ. Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια στην Ελλάδα καταγραφής αυτού του είδους, το οποίο στο κόκκινο βιβλίο κατατάσσεται στην κατηγορία των «τρωτών» (vulnerable).
Το είδος παρατηρείται στις πεδιάδες της Μακεδονίας και της Θράκης. Ο κάμπος της Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα είναι, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, το νοτιότερο σημείο εξάπλωσής του στην Ευρώπη.
Ο λαγόγυρος είναι ένα μικρό τρωκτικό που ζει σε υπόγειες στοές με πολλές στοές και εξόδους και το χειμώνα πέφτει σε χειμέρια νάρκη. Έχει μικρά αυτιά, κοντή ουρά και πυκνό γκρι-καφέ τρίχωμα. Ζει στις πεδινές περιοχές με χαμηλό χορτάρι και τρέφεται με σπόρους, καρπούς, ρίζες και σπάνια με έντομα ή άλλα ζωικά είδη. Αποτελεί σημαντική τροφή για πολλά αρπακτικά.
Τις προηγούμενες δεκαετίες το συναντούσε κανείς στην περιοχή σε μεγάλη αφθονία, αλλά σήμερα φαίνεται ότι οι πληθυσμοί του έχουν περιορισθεί σημαντικά. Η σημαντικότερη απειλή για το άκακο αυτό τρωκτικό είναι η επέκταση των καλλιεργειών και τα φυτοφάρμακα.
Σκοπός της μελέτης είναι η εκτίμηση του πληθυσμού και η καταγραφή των ενδιαιτημάτων του.
Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου