Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Σπείρανε… χαρτόκουτα στην περιοχή της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου




























Μια περίεργη έκπληξη περίμενε τους φύλακες του Φορέα Διαχείρισης στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν εντόπισαν σε διαφορετικά σημεία της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου και στο ακρωτήριο Χηναρού μεγάλο αριθμό από χαρτόκουτα. Περίπου 120 κουτιά ήταν συνολικά διασκορπισμένα στην περιοχή, πληγώνοντας την αισθητική του τοπίου. Οι φύλακες κάλεσαν το λιμενικό και η ασφάλεια του λιμενικού σώματος διαπίστωσε, ύστερα από επιτόπιο έλεγχο, ότι οι κούτες περιείχαν δολώματα για ψάρεμα.
Επίσης, περί το τέλος Αυγούστου οι φύλακες εντόπισαν εντός της λιμνοθάλασσας δύο μεγάλης έκτασης απορρίψεις μπαζών από ανακαίνιση. Στις 18 Αυγούστου, όπως μας ενημέρωσε η Δημοτική Αστυνομία Εχεδώρου, εκδηλώθηκε πυρκαγιά μεγάλης έντασης στην κοίτη του Γαλλικού ποταμού, πολύ κοντά στο σημείο όπου είχε εκδηλωθεί και πέρσι φωτιά. Στην περιοχή έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα κατάλληλες συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιών, καθώς έχει διαμορφωθεί χώρος απόρριψης απορριμμάτων, πλαστικών οικοδομικών υλικών και συσκευών που αποτελούν εστία μόλυνσης.
Τα περιστατικά αυτά αναδεικνύουν για άλλη μια φορά το πρόβλημα έλλειψης ευαισθητοποίησης των χρηστών της περιοχής, η οποία, αν και αποτελεί πυρήνα βιοποικιλότητας και φυσικό κεφάλαιο σε επίπεδο εθνικό και ευρωπαϊκό, αντιμετωπίζεται ως σκουπιδότοπος.
Ύστερα από έγγραφο του Φορέα Διαχείρισης προς το Δήμο Εχεδώρου για την αποκομιδή των σκουπιδιών ο Δήμος μας ενημέρωσε έχει κάνει αίτηση για χρηματοδότηση από σχετικό πρόγραμμα, προκειμένου να καθαριστεί η περιοχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: