Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010

Νεροχελίδονα, πετροτουρλίδες, στρειδοφάγοι και όλα τα καλούδια του Δέλτα

Στην πρόσφατη εξόρμησή μας στο Δέλτα του Αλιάκμονα συναντήσαμε μία αποικία νεροχελίδονων. Πρόκειται για ένα από τα είδη προτεραιότητας, χάρη στα οποία η περιοχή εντάχθηκε στο δίκτυο Natura 2000.Εκατοντάδες νεροχελίδονα σε μερικές καλαμιές στη μέση ενός χωραφιού, υπερασπίζονταν τις φωλιές τους που την εποχή αυτή φιλοξενούν τους νεοσσούς.
Τα νεροχελίδονα,όταν βλέπουν τον "εχθρό" να πλησιάζει, απομακρύνονται από την φωλιά και παριστάνουν πως είναι τραυματισμένα, προκειμένου να τραβήξουν το ενδιαφέρον τους προς αυτά, μακριά από τη φωλιά. Αυτό κάνει και το νεροχελίδονο της φωτογραφίας, σε μία προσπάθεια να δείχνει όσο πιο αξιολύπητο, με σπασμένη τη φτερούγα. Εμείς το μόνο που θέλαμε ήταν μερικές καλές φωτογραφίες...Δυο μικροί στρειδοφάγοι το χουν βάλει στα πόδια, αναγκασμένοιαπό τις κραυγές της μαμάς τους που πετάει πάνω τους και μας θεωρεί απειλή.

Δύο σπάνιες πετροτουρλίδες. Μπορεί να μην φαίνεται σε αυτή τη σχετικά μακρινή φωτογραφία, αλλά έχουν ένα μάτι... τρομακτικό.


Δύο βαρβάρες ετοιμάζονται να βουτήξουν.

Μια επίσης σπάνια καλημάνα.
Κι ένας ταπεινός κατσουλιέρης, που τον συναντάμε συχνά - πυκνά μπροστά μας στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού - Λουδία - ΑλιάκμοναΚαι όλα αυτά στο Δέλτα του Αλιάκμονα, στον Αλμυραύλακα και στο παράκτιο τμήμα μέχρι τις εκβολές του Λουδία

3 σχόλια:

XarisK είπε...

Μπραβο Λια . Ωραιες φωτο και ωραια παρουσιαση

sebi_2569 είπε...

very nice photo

Λία είπε...

Ευχαριστώ! Αν και μου βγήκε ένα πρόβλημα στον κώδικα και δεν κάθονται τα κείμενα εκεί που πρέπει να κάθονται... :)