Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Μέτρια έως κακή χαρακτηρίζεται η κατάσταση των υδάτων στα ποτάμια Αξιό, Αλιάκμονα και Νέστο, σύμφωνα με έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Η υπερδραστηριότητα στο γεωργικό τομέα, όπως η υπεράντληση των υδάτων και η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, αλλά και η μη ολοκληρωμένη επεξεργασία των βιομηχανικών λυμάτων, είναι μερικοί από τους παράγοντες που ενοχοποιούνται.

"Όλος ο κύριος ρους στα τρία συγκεκριμένα ποτάμια είναι προβληματικός, ενώ τα στοιχεία που είχαμε για την περίοδο 1995 έως 2000, έδειχναν ότι η κατάσταση ήταν αρκετά καλύτερη σε πολλούς σταθμούς", αναφέρει η καθηγήτρια Βιολογίας Μαρία Λαζαρίδου.

Μάλιστα, στις περιπτώσεις των διασυνοριακών νερών φαίνεται καθαρά πως για την επιβάρυνση που υφίστανται, εκτός από τους γείτονές μας, είμαστε και εμείς εξίσου υπεύθυνοι.

Η μελέτη βασίστηκε στην εξέταση των φυσικοχημικών, των υδρομορφολογικών και των βιολογικών ποιοτικών στοιχείων των υδάτων. Την έρευνα εκπόνησε το διατμηματικό πρόγραμμα σπουδών "Οικολογική ποιότητα των επιφανειακών υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής", όπου μετέχουν τα τμήματα πολιτικών μηχανικών, γεωλογίας και βιολογίας.

Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα "Περιβάλλον και Υγεία" που πραγματοποιήθηκε από τις 26 ως και τις 28 Σεπτεμβρίου, στο ΑΠΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: