Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2008

Επίσκεψη του προέδρου του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στον υγρότοπο του Δέλτα Αξιού


Επίσκεψη στον υγρότοπο του Δέλτα Αξιού πραγματοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, καθηγητής Βασίλειος Σκουρής. Τον κ. Σκουρή ξενάγησε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, Θεμιστοκλής Κουιμτζής, ο οποίος τον ενημέρωσε για την οικολογική αξία αλλά και για τα προβλήματα και τις πιέσεις που δέχεται η προστατευόμενη περιοχή.
Ο κ. Σκουρής από την πλευρά του δήλωσε: «Είναι γνωστές οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, πολλές από τις οποίες συνακόλουθα καταλήγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο πρέπει να τις ερμηνεύσει και να τις εφαρμόσει. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει μία πλούσια νομολογία σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και είναι αλήθεια ότι αρκετές φορές αυτό δεν είναι ευχάριστο για τις χώρες – μέλη. Είναι ωστόσο απαραίτητο ώστε να αναβαθμιστεί το επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος στις χώρες του Νότου.
Η προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα είναι χαρακτηριστική για την πλούσια ορνιθοπανίδα της. Υπάρχει μία σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την προστασία των πτηνών, με βάση την αντίστοιχη Οδηγία της ΕΕ. Θα πρέπει αυτά να λαμβάνονται υπόψη σε όποιες δραστηριότητες οικονομικής φύσης ασκούνται στην περιοχής».
Τέλος ο κ. Σκουρής ανέφερε ότι, ως άνθρωπος που κατάγεται από τη Θεσσαλονίκης, εντυπωσιάστηκε από το γεγονός ότι «τόσο κοντά στην πόλη υπάρχει μία τόσο εξαιρετική και ήσυχη περιοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: