Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2008

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: «Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα: ένας άγνωστος θησαυρός»


Φωτογραφία: Αγοραστός Παπατσάνης

Διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα «Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα: ένας άγνωστος θησαυρός» προκηρύσσει ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Οι φωτογράφοι, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, καλούνται να έρθουν στην περιοχή –η οποία περιλαμβάνει τα Δέλτα του Αξιού και του Αλιάκμονα, τις εκβολές του Γαλλικού και του Λουδία, την λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, το έλος της Αγαθούπολης, καθώς και τις Αλυκές Κίτρους Πιερίας- και να φωτογραφίσουν τις φυσικές ομορφιές της αλλά και τους κινδύνους που την απειλούν, τις ανθρώπινες δραστηριότητες (γεωργία, αλιεία, οστρακοκαλλιέργεια), την χλωρίδα και την πανίδα της.
Στόχος του διαγωνισμού είναι η προβολή και η ευαισθητοποίηση του κοινού για την περιοχή, η οποία προστατεύεται από την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία (δίκτυο Natura 2000), από διεθνείς συμβάσεις (Σύμβαση Ραμσάρ). Τα ποτάμια και οι άλλοι υγρότοποί της αποτελούν έναν αναντικατάστατο φυσικό πόρο για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και ένα φιλόξενο καταφύγιο για πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Μεταξύ αυτών, περισσότερα από 200 είδη πουλιών, πολλά από τα οποία σπάνια και απειλούμενα. Το υγροτοπικό σύστημα των Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα αποτελεί έναν άγνωστο οικολογικό θησαυρό πολύ κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης!
Οι φωτογραφίες που θα αναδειχθούν μέσω του διαγωνισμού θα εκδοθούν σε πολυτελές λεύκωμα και ημερολόγιο και θα παρουσιαστούν σε σειρά εκθέσεων που θα διοργανωθούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι όροι του διαγωνισμοί περιέχονται στο blog, κάτω από την ταυτότητα του Φορέα

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2008 στο δήμο Αξιού


H Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων (2 Φεβρουαρίου) είναι κοντά και στον Φορέα Διαχείρισης επιλέξαμε για φέτος να τη γιορτάσουμε στο Δήμο Αξιού. Η εκδηλώσεις μας θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος των Νέων Μαλγάρων, σε συνεργασία με το Δήμο Αξιού, αλλά και με τη βοήθεια της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και του Ελληνικού Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων, ενώ την παρθενική της είσοδο θα κάνει η Ομάδα Φύσης Δέλτα.

Το πρόγραμμα
Στις 10 το πρωί η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με την προστατευόμενη περιοχή, τις προοπτικές ανάπτυξής της και το ρόλο του Φορέα Διαχείρισης.
Στη συνέχεια η προσοχή θα στραφεί στους μικρούς φίλους (παιδιά του Δημοτικού) που θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν περιβαλλοντικά παιχνίδια αλλά και να συζητήσουν περιβαλλονικά θέματα με τον... Καραγκιόζη (θα γίνει παράσταση Καραγκιόζη από το θέατρο σκιών Γιάννη Χατζή).
Επίσης, το Δημοτικό Σχολείο Νέων Μαλγάρων θα καταθέσει την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Socrates – Comenius, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση με τις παρουσιάσεις των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από διάφορα σχολεία των νομών Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Πιερίας.

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων


Ο εορτασμός της Ημέρας των Υγροτόπων γίνεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία υπεγράφη το 1971, στην ιρανική πόλη Ραμσάρ, η Παγκόσμια Συνθήκη για την προστασία των υγροτόπων. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα κρατικοί φορείς, μη κυβερνητικοί οργανισμοί αλλά και ιδιώτες σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο πραγματοποιούν δράσεις για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις οικολογικές αξίες και τα οφέλη που εξασφαλίζουν οι υγρότοποι, αλλά και σχετικά με τη Συνθήκη Ραμσάρ.
Για φέτος το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας των Υγροτόπων είναι «Υγιείς υγρότοποι, υγιείς άνθρωποι», το οποίο θα είναι και το θέμα της 10ης συνάντησης των μελών της Συνθήκης που θα γίνει στην Κορέα το Φθινόπωρο του 2008. Η επιλογή του θέματος από τη Γραμματεία της Συνθήκης Ραμσάρ έγινε με σκοπό να αναδειχθούν οι άμεσες θετικές συνέπειες της διατήρησης των υγροτόπων στην ανθρώπινη υγεία (όπως η προμήθεια τροφής, καθαρού νερού, φαρμακευτικών προϊόντων κλπ), αλλά και οι άμεσες αρνητικές συνέπειες της κακής διαχείρισης των υγροτόπων στην ανθρώπινη υγεία (για παράδειγμα οι ασθένειες που συνδέονται με την ποιότητα του νερού, οι πλημμύρες, η μόλυνση του πόσιμου νερού). Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που συνδέονται με τους υγροτόπους περίπου 3 εκατ. άνθρωποι.
Η Ελλάδα ήταν η έβδομη χώρα που υπέγραψε -και ενεργοποίησε με την υπογραφή της- τη Συνθήκη Ραμσάρ με το Ν.Δ. 191/74, ανακηρύσσοντας 11 υγροτοπικές περιοχές, οι οποίες περιλαμβάνονται στον κατάλογο Υγροτόπων Διεθνούς Σημασίας. Η περιοχή των Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα είναι μία από τις περιοχές που περιλαμβάνονται στον κατάλογο Ραμσάρ.

Τι να σκέφτεται η Τουρλίδα?

Η Τουρλίδα αποτελεί ένα από τα πουλιά κριτήριο ΙΒΑ του δέλτα Αξιού Αλιάκμονα.../.
Προσφάτως μπήκε και στο κόκκινο βιβλίο των παγκοσμίως απειλούμενων πουλιών με χαρακτηρισμό "τείνει προς εξαφάνιση".

Τι να σκέφτεται άραγε η δική μας ?
Απαντήσεις δεκτές στα σχόλια

Σκίτσο Χάρης Κουρουζίδης

Στην καρδιά του Δέλτα Αξιού


Με αφορμή τις μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών βρέθηκα και πάλι στο δέλτα. Οι φωτογραφίες τραβηγμένες στις 12-1-08 μέσα από βάρκα στις εκβολές του δέλτα.