Δευτέρα 30 Ιουλίου 2007

Δακτυλιώσεις πελαργών στο Κλειδί

Το χωριό Κλειδί, νομού Ημαθίας, φιλοξενεί πάνω από 30 φωλιές πελαργών. Αν και έχουμε συνηθίσει, από παιδιά ίσως, την εικόνα ενός πελαργού στην φωλιά του πάνω στο καμπαναριό της εκκλησίας, σήμερα δεν είναι έτσι τα πράγματα. Οι πιο πολλοί πελαργοί κάνουν τις φωλιές τους πάνω σε στύλους της ΔΕΗ και μάλιστα πάνω σε ειδικά καλάθια που τοποθετεί η ΔΕΗ, τόσο για την προστασία των πουλιών από ηλεκτροπληξία, όσο και για να μην υπάρχουν διακοπές ρεύματος από ατυχήματα με τα πουλιά.

Για φέτος σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και με την πολύτιμη βοήθεια του Δήμου Πλατέως και της ΔΕΗ, δακτυλιώσαμε τα μικρά πελαργάκια στις φωλιές τους. Μερικές φωλιές είχαν 5 μικρά ενώ οι περισσότερες είχαν 3 με 4. Συνολικά δακτυλιώθηκαν 65 πελαργάκια (καρπερό φέτος το Κλειδί...) και σε μερικά τοποθετήθηκαν κι έγχρωμα δαχτυλίδια για να μπορούμε να τα παρακολουθούμε από μακριά.


Τετάρτη 18 Ιουλίου 2007

Απομάκρυνση 18 κτηνοτροφικών μονάδων από τις εκβολές του Γαλλικού


Σε εξέλιξη βρίσκεται τις ημέρες αυτές η απομάκρυνση των δεκαοχτώ παράνομων παραπηγμάτων που χρησιμοποιούνταν για σταβλισμό ζώων στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού. H κατεδάφιση των βουστασίων γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg με τίτλο «Έργα περιβαλλοντικής διαχείρισης και αποκατάστασης εκβολών Γαλλικού ποταμού» που εκτελεί ο δήμος Εχεδώρου, με τη συμμετοχή του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα.
Με την ενέργεια αυτή σηματοδοτείται και η αρχή της προσπάθειας του Φορέα Διαχείρισης, σε συνεργασία με τις κατά τόπους τοπικές αυτοδιοικήσεις, να «μπει τάξη» στην περιοχή τόσο του Γαλλικού Ποταμού και της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου, όσο και της ευρύτερης περιοχής ευθύνης του, που περιλαμβάνει επίσης τα Δέλτα Αξιού και Αλιάκμονα, τις εκβολές του Λουδία και τις Αλυκές Κίτρους.
Πρόκειται για ένα εκτεταμένο και πολύπλευρο σύστημα υγροτόπων που, ενώ έχει τεράστια περιβαλλοντική αξία, υφίσταται υποβάθμιση από παράνομες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η ύπαρξη κτηνοτροφικών μονάδων, αλλά και οι αμμοληψίες και απόρριψη σκουπιδιών, μπάζων και βιομηχανικών λυμάτων.

Έργο Interreg 800.000 ευρώ
Στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, στην περιοχή όπου μέχρι τώρα βρίσκονταν τα παράνομα βουστάσια προβλέπεται να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει έργο Interreg ύψους 800.000 ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει την εκπόνηση μελετών, αλλά και τη δημιουργία παρατηρητηρίων της άγριας ορνιθοπανίδας και οικοτουριστικών διαδρομών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή των εκβολών του Γαλλικού περιλαμβάνεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών “Natura 2000” της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διέπεται από αυστηρό καθεστώς προστασίας. Αποτελεί καταφύγιο για δεκάδες είδη σπάνιων πουλιών, όπως ο αργυροπελεκάνος, τα φλαμίγκος, ο καλαμοκανάς και ο θαλασσοσφυριχτής. Θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές περιοχές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, όσον αφορά την ορνιθοπανίδα.